Tytuł: 750 tradycyjnych polskich potraw
Autor: Hanna Szymanderska
Książka kucharska
Wydawnictwo: MULTICO Oficyna Wydawnicza
Ilość stron: 320
Rok wydania: 2015
Ta przepięknie wydana książka kucharska trafiła do mnie w piątek. Znajduje się tu wiele ciekawych przepisów, a każdy z nich posiada stopień trudności: bardzo łatwe, łatwe, trudne. Muszę przyznać, że te przepisy ocenione jako łatwe w przygotowaniu, rzeczywiście są banalnie proste, ale opis jest czytelny i pozwoli na wykonanie nawet początkującej pani domu. Książka podzielona jest na 13 rozdziałów:
- Przekąski
- Zupy
- Makarony, pierogi, naleśniki
- Jajka i sery
- Warzywa
- Grzyby
- Mięso
- Drób
- Dziczyzna
- Ryby i owoce morza
- Sosy
- Ciasta
- Przetwory
"Jak gotować jajka?
Do gotowania nie powinno się brać jajek bezpośrednio z lodówki, bo będą pękały. Wkładając jajka do wrzątku, należy pamiętać, że:
- po 2 min. gotowania otrzymamy jajka na miękko, czyli po wiedeńsku- białko stało się mleczne, żółtko- zupełnie płynne;
- po 3 mi- białko lekko ścięte, żółtko miękkie;
- po 3/1/2 min.- białko całkowicie ścięte, żółtko lekko zagęszczone;
- po 5 min.- białko mocno ścięte, żółtko ciągle miękkie;
- po 6 min.- białko mocno ścięte, żółtko mocno zagęszczone;
- powyżej 7 min- jajko na twardo."
Prawie każdy przepis jest uzupełniony niezwykle apetyczną fotografią, która zachęca do natychmiastowego wypróbowania przepisu. A więc SMACZNEGO !
Uwielbiam polską kuchnię, więc chętnie przygarnęłabym taką książkę. :)
OdpowiedzUsuńSame zdjęcia już zachęcają do jedzenia :D
Usuń