sobota, 2 kwietnia 2016

57. 750 TRADYCYJNYCH POLSKICH POTRAW (H.Szymanderska) [27/2016]

Tytuł: 750 tradycyjnych polskich potraw

Autor: Hanna Szymanderska

Książka kucharska

Wydawnictwo: MULTICO Oficyna Wydawnicza

Ilość stron: 320

Rok wydania: 2015

 

Ta przepięknie wydana książka kucharska trafiła do mnie w piątek. Znajduje się tu wiele ciekawych przepisów, a każdy z nich posiada stopień trudności: bardzo łatwe, łatwe, trudne. Muszę przyznać, że te przepisy ocenione jako łatwe w przygotowaniu, rzeczywiście są banalnie proste, ale opis jest czytelny i pozwoli na wykonanie nawet początkującej pani domu. Książka podzielona jest na 13 rozdziałów:
  • Przekąski
  • Zupy
  • Makarony, pierogi, naleśniki
  • Jajka i sery
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Mięso
  • Drób
  • Dziczyzna
  • Ryby i owoce morza
  • Sosy
  • Ciasta
  • Przetwory
Dodatkowo u dołu strony na kolorowym tle umieszczone są "Kulinarne sekrety" czyli niezbędne wskazówki i porady np. przydatna wskazówka zwłaszcza teraz w okresie wielkanocnym:

"Jak gotować jajka?
Do gotowania nie powinno się brać jajek bezpośrednio z lodówki, bo będą pękały. Wkładając jajka do wrzątku, należy pamiętać, że:
- po 2 min. gotowania otrzymamy jajka na miękko, czyli po wiedeńsku- białko stało się mleczne, żółtko- zupełnie płynne;
- po 3 mi- białko lekko ścięte, żółtko miękkie;
- po 3/1/2 min.- białko całkowicie ścięte, żółtko lekko zagęszczone;
- po 5 min.- białko mocno ścięte, żółtko ciągle miękkie;
- po 6 min.- białko mocno ścięte, żółtko mocno zagęszczone;
- powyżej 7 min- jajko na twardo."

Prawie każdy przepis jest uzupełniony niezwykle apetyczną fotografią, która zachęca do natychmiastowego wypróbowania przepisu. A więc SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam polską kuchnię, więc chętnie przygarnęłabym taką książkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same zdjęcia już zachęcają do jedzenia :D

      Usuń